La prima vedere, pare foarte puțin probabil, dacă nu chiar imposibil, ca arta să fuzioneze cu cazinourile și cu tot ce implică acestea. Doar că istoria ne-a învățat că însăși jocurile de noroc sunt rezultatul unor artiști, care au căutat o formulă prin care să funcționeze pentru distracția celor interesați să descopere și alte metode de a-și petrece timpului liber. Există, fără nicio urmă de îndoială, o conexiune necunoscută și încă neexplorată între cele două, astfel că lumea cazinourilor și cea a artei sunt mai conectate decât am putea crede – în comun rămân imprevizibilitatea, contemplarea, un sentiment de euforie și uimite, haosul uneori, toate punând în centrul omul și emoțiile sale.

Știm că forma de artă iese în evidență prin forme neregulate, rupând formele și ideile convenționale, iar tocmai asta fac și cazinourile, care promovează uneori excentricul, deranjând sau plăcând în egală măsură, însă cert este că șansa devine o decizie estetică.

Ce încercăm să spunem de fapt este că foarte multe forme de exprimare ale artiștilor sunt acum motiv de încântare, pentru că în epoca modernă, oamenii au înțeles că există loc și dorință de cunoaștere – dacă o artă creativă se descoperă din greșeală sau ca inspirație, la pariuri un joc ar putea aduce câștiguri nenumărate iar la sloturi gratis poate chiar un jackpot care schimbă viețile. Și ca să înțelegi mai bine la ce ne referim, dezbatem în rândurile de mai jos modul în care colaborează culturile diferite și gamblingul.

Cazinouri și temele

Să începem cu începutul și anume cu locațiile care au ajuns să fie adăposturi pentru jocurile de noroc. Dacă inițial aceste activități erau privite ca fiind imorale și se făceau pe ascuns în diferite localuri, încă de când s-a intrat în legalitate, s-a început și investiția în locații nonconformiste pentru a fi așteptați clienții care vor să joace. Pe lângă imperiul colorat din Las Vegas, au urmat alte aglomerări urbane unde se pune accent pe glamour, eleganță și nebunesc, totul culminând cu interioare care îți iau ochii – la figuratx desigur .

În unele zone se încearcă o notă mai tradițională, aici adăpostindu-se și expoziții de artă, pentru cei care caută o expediție clasică și întoarcerea la origini. Alegerea artei în aceste unități este intenționată, menită să evoce un simț al istoriei – picturile, sculpturile și tapiseriile reflectă adesea teme din diferite culturi și perioade contribuindu-se la crearea unei atmosfere de opulență. Totul este păstrat în aceeași notă de rafinament, amintind de măreția epocii Belle Époque. Se regăsesc aici candelabrele uriașe, tavanele ornate, pereții împodobiți, totul în culori bogate.

Însă, există și cazinouri unde nimic nu este la întâmplare și totul este cât mai captivant – de la lumini, ornamente, muzica și mai ales arhitectură maiestuoasă de-o estetică opulenta. Tranziția către modern a însenat un design contemporan îmbinat cu tehnologie de vârf. Toate detaliile sunt reduse, se dorește o ambianță minimalizată, cam totul este abstract și reflectă dorința de digitalizare – se dorește activarea tuturor simțurilor prin diverse instalații cât mai interactive. Ba chiar recent se dorește promovarea unui stil de viață mai sănătos, și sustenabilitatea a început să devină o preocupare omniprezentă, astfel că mai totul a devenit eco-friendly și cât mai inovativ.

Cazinourile și Arta

Am menționat și în rândurile de mai sus, că acum se caută tot mai mult să se deschidă galerii de artă în cadrul cazinourilor, ba chiar unele locații au devenit gazde permanente pentru unele lucrări ale unor artiști clasici sau moderni. Sigur, nu este nimic făcut din dorința de a cizela publicul, ci mai ales de a se extinde atractivitatea dincolo de mulțimea de sloturi și bufete, astfel că apar tot mai des galerii de artă plastică sau expoziții în săli de jocuri de noroc și nimic nu este greșit aici.

Dincolo de orice aspect psihologic, în această decizie, credem că mai manipulator este tot acest tablou care are rolul de a atrage în experiența de joc cu luminile sclipitoare, covoarele colorate, sunetele relaxantem Cazinourile sunt gândite să te facă să te simți bine, sunt elegante și scumpe, totul este ales la superlativ.Ca să îți dăm câteva exemple, ca să înțelegi măreția fenomenului, amintim despre Hard Rock din Atlantic City (o sală destinată balurilor, inspirată de picturile lui Van Gogh), Hippodrome din Londra (artiștii doritori își pot expune aici lucrările), Palms din Las Vegas (peste 100 de exponate a unor diverși pictori)

Cazinouri în Filme și Literatură

Încă de când s-a putut, s-a scris și dezbătut pe seama cazinourilor, astfel că există multiple relatări în literatura despre ce înseamnă jocurile de noroc, despre personaje care au căzut în patima dependenței, despre pierderi care au ruinat sau despre câștiguri care au schimbat vieți. În egală măsură, filmele au reușit să surprindă aceeași grandoare și ardoare, inspirate la rândul lor de diverse relatări artistice în filele unor cărți.

Pe scurt, literatura și filmul au surprins cu îndemânare intriga din jurul jocurilor de cazinou. Poate că uneori a fost vorba despre decadență, alteori despre putere și lăcomie, personajele puse în centrul poveștilor au fost mai mereu surprise în cadrul unor momente dramatice, în mijlocul unor scene pline de suspans. Că a fost vorba despre biografii inspirate ca Molly’s Game sau 21: Șansa vieții lui, despre ficțiune nebunească precum Casino Royale say Ocean’s Eleven, în aproape toate s-a surprins strălucirea cazinourilor în imaginația colectivă. Cert este că atât filmele, cât și literatura nu au influențat sau chiar modelat percepția publicului, contribuind la impactul lor cultural.

Concluzie

Așa cum ai observat deja, există extrem de multe moduri în care cazinourile au ajuns să fie subiecte de dezbatere, în diverse creații. Poate că unele le-a făcut dreptate și altele le-au nedreptățit, cert este că avem cazinouri pentru a ne distra. Poate că totul stă diferit în mai toate culturile, dar nimeni nu s-a propus să te învețe reguli de conduită, ci mai degrabă să se păstreze ideea de colaborare și unitate, pentru că jocurile de noroc ar trebui să fie un limbaj comun și valabile pentru toți

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *