Să te distrezi plasând un pariu sau două nu ar trebui să fie o problemă. Vizitarea unui site de cazino supercazino.ro din când în când sau rotirea ocazional a sloturilor online este menită să aducă doar momente plăcute și, dacă ai noroc, niște bani în plus. Cu toate acestea, linia dintre jocul ocazional și cel compulsiv poate fi extrem de fină pentru unele persoane. Atât de fină încât este adesea greu să recunoști când distracția se oprește și de unde încep să apară problemele.

Astăzi, voi prezenta câteva fapte mai puțin cunoscute despre dependența de jocuri de noroc pentru a te ajuta să înțelegi mai bine semnele ascunse ale daunelor provocate de jocurile de noroc care, Doamne ferește, ar putea fi provocate ție sau celor dragi. Fără alte introduceri, să explorăm acest subiect în detaliu.

Este greu de acceptat

Să începem cu cel mai rudimentar aspect al dependenței de jocuri de noroc: recunoașterea dependenței de jocuri de noroc. Spre deosebire de droguri sau alcool, de exemplu, dependența de jocuri de noroc poate fi destul de greu de recunoscut, motiv pentru care a fost numită o dependență ascunsă.

Adesea, jocurile de noroc compulsive pot fi confundate de către jucători și de cei dragi acestora cu o persoană care pur și simplu se distrează, dar conștientizarea simptomelor dependenței de jocuri de noroc poate dezvălui adevărul din spatele unei persoane care petrece tot mai mult timp jucând la cazino.

Iată câteva dintre cele mai comune comportamente asociate cu dependența de jocuri de noroc: creșterea toleranței la pierdere și plasarea de pariuri din ce în ce mai mari, obsesia față de jocurile de noroc, ascunderea în spatele jocurilor de noroc pentru a evita problemele sau sentimentele reale, furtivitatea în legătură cu comportamentele legate de jocurile de noroc, prioritizarea jocurilor de noroc în detrimentul prietenilor și familiei, sentimente de vinovăție sau rușine după jocurile de noroc, eșecul de a renunța sau de a reduce activitatea de jocuri de noroc.

Jucătorii care riscă să o dezvolte

Unul dintre faptele interesante despre jocurile de noroc este că frecvența sau lipsa acesteia la care cineva joacă nu este o garanție că uneori comportamentul lor nu va deveni compulsiv. Chiar dacă nu joci în fiecare zi la început, poți fi expus riscului de a dezvolta o dependență.

Cercetările arată că bărbații care au de două ori mai multe șanse să joace jocuri de noroc decât femeile. În mod natural, prevalența mai mare a jocurilor de noroc în rândul bărbaților duce la o mai mare dependență de jocuri de noroc în rândul acestora. Deși aceasta este una dintre faptele despre dependența de jocuri de noroc care nu are un răspuns concludent, cercetătorii care au studiat diferențele de gen în dependența de jocuri de noroc sugerează că acest lucru se datorează faptului că bărbații în general își asumă mai multe riscuri și sunt mai predispuși la anxietate socială decât femeile.

În același timp, bărbații au mai puțină capacitate de a face față comportamentelor impulsive. Capacitatea de a face față comportamentelor impulsive, totuși, este doar o fațetă a impulsivității. Căutarea senzațiilor și asumarea riscurilor sunt alte două aspecte ale impulsivității pe care cercetătorii le sugerează ca predictori semnificativi ai comportamentelor adictive. În timp ce căutarea senzațiilor implică în principal implicarea în activități noi care stimulează fiziologic, un studiu a arătat că aceasta are o corelație pozitivă cu implicarea în jocuri de noroc, în special în rândul bărbaților tineri. Pe de altă parte, asumarea riscurilor nu trebuie să implice activități și experiențe noi; poate fi repetitivă, dar trebuie să implice mize din ce în ce mai mari pentru a atinge același nivel de intrigă sau emoție.

Dependența de jocuri de noroc nu apare într-o zi; este un proces care implică diferite comportamente și simptome pe parcurs. Așadar, în loc să respingi îngrijorările spunând că nu poți avea o problemă deoarece nu joci în fiecare zi, este mai bine să te întrebi dacă ai jucat vreodată pentru a recupera bani pierduți sau simt nevoia de a cheltui mai mulți bani pe jocuri de noroc pentru a simți aceeași emoție. Jocurile tale de noroc devin o problemă? Dacă te-ai întrebat acest lucru măcar o secundă, îți sugerez să faci un test care te poate poziționa pe o scară a riscului de a dezvolta dependența de jocuri de noroc.

3-5% din numărul total de jucători dezvoltă o dependență

Dintre faptele despre dependența de jocuri de noroc, rata jucătorilor problematici în rândul populației de jucători este una demnă de atenție. Potrivit estimărilor, 3-5% dintre toți jucătorii se confruntă cu probleme de jocuri de noroc. Deși cifra poate părea nu prea mare, este alarmantă atunci când este pusă în perspectivă. De exemplu, rata menționată se traduce în peste 8,5 milioane de jucători problematici, ceea ce reprezintă 2,6% din populația totală.

Așadar, dacă te-ai întrebat vreodată de ce jocurile de noroc sunt ilegale în unele țări, acesta poate fi răspunsul: costurile jocurilor de noroc problematice sunt enorme, având un impact grav asupra sănătății mentale a unei națiuni, fără a menționa costurile pentru economia în ansamblu.

Media de vârstă

Se spune că nenorocirile nu vin niciodată singure, ceea ce ne aduce la un alt fapt mai puțin cunoscut despre dependența de jocuri de noroc: frecventa co-apartenență a jocurilor de noroc și abuzului de substanțe. Se pare că problema jocurilor de noroc este adesea asociată cu alte dependențe. Potrivit statisticilor despre jocurile de noroc, până la 30% dintre persoanele care caută tratament pentru abuzul de substanțe îndeplinesc și anumite criterii pentru dependența de jocuri de noroc. Deși motivele din spatele acestui fenomen nu sunt concludente, este probabil pentru că ambele dependențe împărtășesc factori de risc similari.

Creierul jucătorilor compulsivi reacționează la jocuri de noroc în același mod în care reacționează creierul la utilizarea drogurilor, oferind o senzație de high psihologic. High-ul de la jocurile de noroc este, prin urmare, probabil să întărească implicarea în jocuri de noroc în viitor. De asemenea, căutătorii compulsivi de high-uri psihologice de la droguri ar putea căuta și alte forme de high, cum ar fi jocurile de noroc.

Dintre faptele despre dependența de jocuri de noroc, rata jucătorilor problematici în rândul populației de jucători este una demnă de atenție. Potrivit estimărilor, 3-5% dintre toți jucătorii se confruntă cu probleme de jocuri de noroc. Deși cifra poate părea nu prea mare, este alarmantă atunci când este pusă în perspectivă.

Așadar, dacă te-ai întrebat vreodată de ce jocurile de noroc sunt ilegale în unele țări, acesta poate fi răspunsul: costurile jocurilor de noroc problematice sunt enorme, având un impact grav asupra sănătății mentale a unei națiuni, fără a menționa costurile pentru economia în ansamblu.

Legătura cu alte dependețe

Studiile arată că jocurile de noroc compulsive sunt cele mai frecvente în rândul persoanelor tinere și de vârstă mijlocie, mai precis între 25-45 de ani. Deși nu este concludent, este probabil deoarece multe persoane care joacă între vârstele de 18-24 ani nu caută ajutor, rezultând în jocuri de noroc compulsive în anii ulteriori. Unele dintre motivele pentru care demografica de 18-24 de ani este la un risc ridicat de a dezvolta dependența de jocuri de noroc sunt că la această vârstă, logica și emoția nu sunt formate complet, deoarece creierul nu este complet dezvoltat, făcând demografica vulnerabilă la daunele jocurilor de noroc.

Aceasta nu înseamnă că aceste grupe de vârstă sunt singurele la risc. Tendințele de jocuri de noroc online arată că pariurile pe internet devin din ce în ce mai uzuale în întreaga lume, ridicând îngrijorări chiar și pentru cea mai tânără grupă de vârstă, cea sub 18 ani.

Concluzie

Cel mai important fapt despre dependența de jocuri de noroc este că, chiar dacă te lupți să renunți la jocurile de noroc, nu ar trebui niciodată să crezi că ești slab. Jocurile de noroc sunt considerate o tulburare de sănătate mentală și, ca atare, necesită ajutor și îndrumare profesională pentru a fi depășită. Nu există statistici despre jucătorii problematici care au reușit să oprească jocurile de noroc de unii singuri, dar pariem că rata ar fi neglijabilă.

Jocurile de noroc ar trebui să fie o activitate distractivă; totuși, fiind atât de complexă, poate deveni rapid o problemă. De aceea, în ultimii ani, industria jocurilor de noroc a intensificat eforturile de a crește conștientizarea despre jocurile de noroc responsabile, oferind diverse modalități prin care jucătorii să păstreze jocurile de noroc ca o activitate de divertisment. Dependența de jocuri de noroc poate fi tratată în diferite moduri, de la grupuri de terapie la sesiuni individuale până la medicație. Indiferent de cursul tratamentului, cel mai important lucru este să cauți ajutor dacă simți că ești în pericol sau experimentezi oricare dintre simptomele dependenței de jocuri de noroc.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *